DK / EN
Kræft i bugspytkirtlen er blandt de mest dødelige kræftformer, og den rammer hvert år omkring 1000 danskere. Sygdommen har et livsforringende forløb og på trods af stor udvikling inden for kræftbehandling generelt, er dødeligheden af kræft i bugspytkirtlen næsten uændret.
”Der er et stort behov for nye målrettede behandlingsstrategier med henblik på at optimere overlevelsen og livskvaliteten. Derfor er vi meget glade for, at Vissing Fonden har valgt at støtte vores studie,” siger Tobias Freyberg Justesen; Læge og PhD stipendiat, Kirurgisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital.
Forskerne vil undersøge effekten og sikkerheden ved NanoKnife-behandling i kombination med immunterapi (Nivolumab) på 12 patienter med metastatisk kræft (spredning til fx lever eller lunger) i bugspytkirtlen. Det er ikke tidligere er undersøgt.
Derudover vil teamet undersøge behandlingens indvirkning på immunforsvaret og det mikroskopiske miljø i kræftknuderne. I NanoKnife-behandlingen bliver der sendt strøm gennem kræftvævet via nåleelektroder, som placeres omkring kræftknuden. Dermed dannes mikroskopiske huller i kræftcellernes overflader, så der sker en celledød. Det foregår uden stor udvikling af varme, hvilket sikrer bevarelse af kræftcellernes proteiner, der blandt andet virker som ”faresignaler”. På den måde kan immunforsvaret opdage og invadere kræftknuderne.
Immunterapien virker ved at fjerne kræftcellernes hæmning af immunforsvaret, så immunforsvaret kan angribe kræftcellerne.
”Med den kombinationsbehandling vi nu afprøver, håber vi at se en synergistisk effekt med et svind i kræftvævet i hele kroppen og dermed en forbedring af patienternes overlevelseschancer,” fortæller Tobias Freyberg Justesen.