DK / EN

LÆGEVIDENSKABELIG FORSKNING

Komplikationer efter tarmoperation

I Danmark foretages der hvert år ca. 4.000 operationer for kræft i tyktarmen eller endetarmen. Op mod 30% af patienterne får komplikationer efter operationen. En af de mest alvorlige er hul på tarmens sammensyning. Det fører ofte til en akut operation, hvor patienten får stomi, forlænget indlæggelsestid (med ophold på intensiv afdeling), øgede omkostninger, nedsat livskvalitet, tilbagefald af kræft samt øget risiko for at død. Forekomsten af denne komplikation er mellem 5-10%. Det afhænger af, hvilket sted på tarmen, at sammensyningen er lavet.

Helingen af sammensyningen er betinget af, at der bliver dannet nyt bindevæv. Nogle tarmbakterier kan danne enzymer, som nedbryder bindevævet. Det er baggrunden for en hypotese om, at disse tarmbakterier bidrager negativt til, at der går hul på tarmens sammensyning.

”Vi er rigtig glade for, at Vissing Fonden støtter vores forskningsprojekt. I vores arbejde vil vi undersøge afføringsprøver fra patienter, som har oplevet, at der gik hul på tarmens sammensyning efter en operation for kræft i tyktarmen eller endetarmen. Disse afføringsprøver vil vi sammenligne med prøver fra en anden gruppe af patienter, hvor der ikke gik hul på sammensyningen af tarmen. Vi ønsker at få en bedre forståelse for denne alvorlige komplikation, så vi forhåbentlig kan nedsætte risikoen for at det sker på sigt,” siger Anders Bech Jørgensen, 1. reservelæge og ph.d.-studerende, Kirurgisk Afdeling, Holbæk Sygehus.