DK / EN

ENERGIFORSKNING

Integreret energisystem i havn

”Implementering af alternative energiløsninger kræver bred involvering af lokalsamfund. Derfor har jeg valgt at undersøge smarte energiløsninger primært på lokal skala. Løsninger, der resulterer i integrerede energisystemer,” fortællerDawid Jozwiak, Aalborg Universitet, der vandt førstepræmien i Vissing Fondens Energipris 2021.

Hans idé kan udvikles for øer på grund af deres geografiske og socioøkonomiske kontekst, som giver flere fordele gennem denne transformation.

I dette studie har han set på et integreret energisystem i Ballen lystbådehavn på Samsø. Der tages særligt hensyn til integrationen af ​​solceller, energilagring og fleksibelt forbrug—i form af både og elbiler. Til dette formål udvikles passende el-tariffer for lystbådehavnen og sejlere baseret på en gennemførte forbrugsanalyse.

En optimal opladning af både og batteri er foreslået i specialet. Den giver omkostningsbesparelser for både lystbådehavnen og sejlere, sammen med væsentligt forbedret lystbådehavns netdrift.

Efterfølgende udvikles og evalueres de optimale lade- og afladningsstrategier for havnens elbiler. Som fremtidsscenarie undersøges fordelene ved tovejs opladning, der beviser store forbedringer af den fremtidige havns energisystem. Derfor er det identificeret som et vigtigt mål for de kommende år at øge integrationsniveauet af Ballen marinas fleksible enheder.