DK / EN
Hos kræftpatienter i almindelighed og hos patienter med bugspytkirtelkræft i særdeleshed er immunhæmmende mekanismer et stort problem. De forhindrer nemlig udviklingen af en effektiv immunreaktion imod kræftceller.
Mads Hald Andersen, Professor ved Nationalt Center for Cancer Immunterapi (CCIT-DK), Onkologisk Afdeling R, Herlev og Gentofte Hospital, siger: ”Støtte fra Vissing Fonden er vigtig for fremdriften i vores forskning i bugspytkirtelkræft. Vi har i løbet af de senere år beskrevet, hvordan immunforsvarets T-celler hos kræftpatienter selv prøver at bekæmpe den immunhæmning, som kræftceller opbygger. Disse T-celler reagerer imod forskellige selv-proteiner, og de kan slå både kræftceller og normale immunhæmmende celler ihjel. Angreb på immunhæmmende celler med T-celler er et helt nyt koncept i immunterapi. I de senere år er det beskrevet, at immunhæmmende celler er hovedårsagen til, at immun-checkpoint inhibitorer kun virker i meget få patienter med bugspytkirtelkræft. I de fleste patienter er immunforsvarets T-celler ikke i stand til at fungere ordentligt, da de ’lukkes ned’ af kræftcellerne.”
I projektet, som Vissing Fonden nu støtter, vil forskerne undersøge, hvilke immunhæmmende mekanismer, som er årsagen til, at immunsystemet har så svært ved at bekæmpe bugspytkirtelkræft, samt om immunforsvarets T-celler kan genoprette et effektivt immunforsvar imod kræftcellerne.
”Vi vil teste, om man ved at kombinere immun-checkpoint inhibitorer med immunregulerende vaccination kan forbedre effekten af immunterapi imod bugspytkirtelkræft. Da immunhæmmende celler modvirker de ønskede virkninger af immunterapi kan immunregulerende vaccination forhåbentlig være en effektiv addition til igangværende og fremtidige kliniske strategier,” siger Mads Hald Andersen.