DK / EN

ENERGIFORSKNING

Datacentre og energiforbrug

Phanofi ApS er et deep-tech fotonisk design spin-out fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Vores kernemission er at udvikle energieffektiv kommunikation til datacentre. Datacentre spiller en afgørende rolle i vores samfund ved at lagre, processere og analysere enorme mængder af information. Dog er deres energiforbrug på himmelflugt. I 2030 estimeres datacentre til at bruge 21% af den globale elektricitet. Vores teknologi har potentiale til at spare omkring 10% af strømforbruget fra datacentre.

For et datacenter, som det Facebook (Meta) byggede i Odense, svarer denne strømbesparelse til et strømforbrug fra 16.000 danske husholdninger. Dette sænker udledningen af CO2 ækvivalenter svarende til at brænde 315.000 tønder olie.

”Vores løsning har potentialet til at få en vigtig indflydelse globalt. Vi har med succes demonstreret vores teknologi i laboratoriet og vist dets potentiale til industrielle aktører. Med denne støtte fra Vissing Fonden, vil vi fabrikere vores første fotoniske chip, som virker sammen med industristandarden og dermed kan blive testet ved brug af en kommerciel testopstilling. Dette vil gøre det muligt for vores produktudvikling at rykke til et højere niveau af technology readiness level (TRL-6),” siger CTO og medstifter af Phanofi ApS, Dagmawi Alemayehu Bekele.