DK / EN

LÆGEVIDENSKABELIG FORSKNING

’Cancer i graviditeten’ - følger kvinderne og deres børn

Vissing Fonden støtter forskningsprojektet ’Cancer I graviditeten’ – opfølgning af børn født af mødre med cancer i graviditeten.

Cancer i graviditeten er sjælden, men forekomsten er stigende. Det skyldes bl.a., at mange udskyder at få børn. Tidligere anbefalede læger at afbryde graviditeten helt op til 22. graviditetsuge, hvis en gravid kvinde fik en cancerdiagnose. Kræftbehandlingen blev udsat til efter fødslen, da man frygtede, at behandlingen kunne skade det ufødte barn. Det kunne betyde måneders forsinkelse af kemobehandling, og at fødslen blev sat i gang før termin. Nyere forskning har vist, at kemoterapi kan sættes i gang under graviditeten uden at skade det ufødte foster, hvis den igangsættes efter 1. trimester. Kemoterapi under graviditeten er at foretrække, da det har vist sig, at for tidlig fødsel er mere skadelig for barnet.

”Den eksisterende forskning er dog fortsat baseret på relativt små undersøgelser og langtidsopfølgning af børnene er ønsket. Projektet ’Cancer i Gravidteten’ følger kvinder med kræft under graviditeten og efterfølgende deres børn helt op til 18-års alderen,” fortæller læge og PhD, Cristel Sørensen Hjortshøj fra Dept. Paediatrics på Rigshospitalet.

Hun forklarer, at formålet er at undersøge generel sundhed, neurologisk- og kardiologisk sundhed, kønsudvikling, samt forekomsten af ondartede sygdomme og nedsat hørelse hos børn født af mødre med cancer under graviditeten.

”Vissing Fonden har tidligere støttet vores forskning, og med den nye donation kan vi indsamle endnu mere værdifuld viden om denne sårbare patientgruppe,” siger Cristel Sørensen Hjortshøj.