DK / EN

LÆGEVIDENSKABELIG FORSKNING

Brystkræft og effekten af brystrekonstruktion

1 ud af 10 danske kvinder får brystkræft i løbet af deres liv, og stadig flere får fjernet deres bryster i en ung alder, fordi de genetisk er disponeret for brystkræft. Chancen for at overleve et brystkræftforløb er stigende. Det betyder, at flere og flere kvinder lever med følger efter brystkræftbehandling. Herunder fysiske, psykiske og psykosociale følger.

”Formålet med studiet, som Vissing Fonden støtter, er at undersøge effekten af brystrekonstruktion, samt undersøge senfølger, herunder udvikling af lymfeødem, armbevægelse, og sammenhæng mellem typen af brystkræft og en eventuel senere rekonstruktion, rekonstruktionsmetode og tidspunkt for rekonstruktion. Desuden vil vi undersøge, hvordan kvinder, der gennemgår et brystkræftforløb og en senere brystrekonstruktion, bliver påvirket psykisk. Hvad sker der med deres livskvalitet? Og hvad med frygt for at kræften kommer igen og risikoen for udvikling af depression – selv mange år efter operationen?” siger Cecilie Mullerup Laustsen-Kiel, reservelæge, Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling, Rigshospitalet.

Forskerne følger patienterne i 10 år efter operation.

”Det er vigtigt at få en bedre viden om langtidsfølgerne, end den viden som er tilgængelig i dag. Ved analyse af vores data, vil vi øge forståelsen af forløbet for patienter, som får en brystrekonstruktion. Det vil fremad kunne bidrage til at optimere brystrekonstruktionsforløbet med mindst mulige bivirkninger og højst mulig fysisk og psykisk velbefindende i mange år efter rekonstruktionen hos den enkelte,” siger Cecilie Mullerup Laustsen-Kiel.