DK / EN

LÆGEVIDENSKABELIG FORSKNING

Bedre og hurtigere identifikation af cancermarkører

Exosomer er en af flere typer celleafledte vesikler, der i dag anerkendes som gode potentielle markører for forskellige sygdomme hos mennesker, herunder cancer. Deres anvendelse inden for praktisk diagnosticering forudsætter dog en pålidelig metode til at identificere deres tilstedeværelse hurtigt og i stort omfang.

Vissing Fondens støtte til Klinisk Immunologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital dækker videreudvikling af Extracellular Vesicle (EV) Array-teknologi, som har vist sig at have dokumenteret diagnostisk potentiale i forbindelse med behandling af lungecancer.

Et EV Array består af en mikrochip, som kan registrere og identificere ekstracellulære vesikler i biologiske væsker og bestemme deres koncentration. Afdelingen ønsker at investere i en særlig mikro-array-printer, der kan udskrive flere af disse chips samtidigt.

Det giver forskerne mulighed for at intensivere deres forskningsindsats med de samme ressourcer og udvikle dette vigtige diagnosticeringsredskab til et niveau, hvor det kan anvendes i almindelige medicinske kontekster og på laboratorier. Målet er at identificere tilstedeværelsen af kræftceller så tidligt som muligt og dermed forbedre den positive effekt af vigtige behandlinger.