DK / EN
Formålet med dette nationale, multicenter studie (RESET-C2), er at undersøge effekten og sikkerheden ved kortvarig immunterapibehandling af patienter med lokaliseret tyktarmskræft af typen deficient mismatch repair (dMMR). En undertype af tyktarmskræft, der tæller ca. en ud af syv af de 3.400 danskere, der hvert år får konstateret tyktarmskræft.
Studiet vil foregå på hospitaler i alle fem danske regioner og vil derfor være tilgængeligt for alle danske patienter. I alt 152 patienter med ny-diagnosticeret tyktarmskræft af typen dMMR – uden spredning til andre organer (stadium I-III) – vil blive inkluderet i studiet.
De patienter, der vurderes ikke at have nogen kræftceller tilbage efter behandlingen, vil blive tilbudt organbevaring med tæt opfølgning. En strategi, hvor forskerne forventer, at behandlingen for denne undergruppe af patienter helt kan erstattes af immunterapi.
”Perspektiverne for studiet er store for både nuværende og fremtidige patienter med tyktarmkræft af typen dMMR. Behandlingen forventes at forbedre livskvaliteten og reducerer risikoen for at kræften vender tilbage for denne undergruppe af patienter. Hvis vi kan vise, at patienter med denne type tyktarmskræft responderer godt på immunterapibehandling og kan undgå operation, vil det kunne bane vejen for et nyt behandlingstilbud til disse patienter. Et tilbud, der ikke kræver operation,” fortæller professor, Ismail Gögenur, Sjællands Universitetshospital.