DK / EN
T-celle lymfom (TCL) er en gruppe af sjældne, oftest aggressive kræftsygdomme i kroppens immunsystem, som rammer ca. 100 personer om året i Danmark. Prognosen er dårlig og kun en ud af tre helbredes med de nuværende behandlinger. Her bruges kraftig kemoterapi, som også ofte er forbundet med komplikationer. Op mod 60% har behandlingssvigt, eller tilbagefald, trods effekt i starten af forløbet. Den nuværende metode til at vurdere effekt af behandling er PET/CT-skanning. Men den metode er måske utilstrækkeligt, da sygdomstilbagefald alligevel kan forekomme trods en PET/CT uden tegn på ”rest” sygdom efter afsluttet behandling. Der er små mængder tilbageværende kræftceller, som ikke ses på PET/CT.
”En løsning for bedre at kunne forudsige effekten af behandlingen kan måske fås i en blodprøve. Kræftceller frigiver nemlig små DNA-stykker til blodet (ctDNA). Det vil vi undersøge,” fortæller Martin Bjerregård Pedersen, Afdelingslæge, ph.d., Aarhus Universitetshospital, Blodsygdomme.
ctDNA har et unikt genetisk fingeraftryk, der adskiller sig fra DNA frigivet fra raske celler, og det er kun til stede, så længe der stadig er kræftceller i kroppen.
”Vi vil måle og følge ctDNA hos patienter i behandling for TCL for at vurdere behandlingens effekt og tidligere opspore tilbagefald ved hjælp af ctDNA. Det et håbet, at dette kan være med til at forbedre behandlingen og overlevelsen for patienter med TCL,” forklarer Martin Bjerregård Pedersen.