DK / EN

LÆGEVIDENSKABELIG FORSKNING

Komplikationer ved knoglemarvstransplantation

Knoglemarvstransplantation er en effektiv behandling mod en række kræftformer i blodet herunder leukæmi. Behandlingen består i, at patienten modtager stamceller fra en rask donor, hvorefter disse donorceller kan bekæmpe kræftceller og danner grundlag for en ny rask knoglemarv.

Behandlingen er dog forbundet med en betydelig risiko for, at patienten udvikler Graft-versus-Host sygdom (GvHD), hvor donorcellerne angriber raske væv i patienten. Det kan give alvorlig betændelse og organskader, der øger risikoen for invaliderende sygdom og kan i værste tilfælde have dødelig udgang. Det er derfor afgørende, at man behandler GvHD tidligt i forløbet.

”Et tidligere studie har vist, at niveauet af immunmarkøren sCD163 i blodet korrelerer med udviklingen af akut GvHD og senere opståen af kronisk GvHD hos børn, der har modtaget behandling med knoglemarvstransplantation. Vissing Fonden støtter vores studie, som har til formål at undersøge, om denne sammenhæng også findes hos voksne. Vi vil undersøge, om sCD163 har potentiale som en såkaldt biomarkør, der kan bruges til at forudsige, om en patient er i særlig risiko for at udvikle alvorlig GvHD og dermed forbedre behandlingen,” fortæller Maja Munk Kristoffersen, forsker på BørneUngeAfdelingen, Rigshospitalet.