DK / EN
Lifebloom er en innovativ biotek-startup, der fokuserer på at udnytte kraften i cyanobakterier til at opfange kulstof og omdanne det til bæredygtige, højværdiprodukter.
Cyanobakterier, ofte kaldet blågrønalger, er en gruppe af mikroskopiske, fotosyntetiske bakterier, der kan producere deres egen energi ved hjælp af sollys – ligesom planter. Disse bakterier findes i en lang række miljøer, fra hav og ferskvand til jord og ekstreme steder som varme kilder og ørkener.
Cyanobakterier er særligt interessante inden for bioteknologi, da de kan bruges til at producere bæredygtige bioprodukter, fx bioplast, biobrændstoffer og værdifulde kemikalier. De har også potentiale til at hjælpe med CO₂-fangst og reducere drivhusgasser i atmosfæren.
Lifebloom udvikler et nyt system til dyrkning af cyanobakterier ved hjælp af sollys, CO2 og udvalgte næringsstoffer. Cyanobakteriernes system er designet til at være både økonomisk og effektivt, så det udnytter naturens ressourcer optimalt og holder omkostningerne nede. Det reducerer også behovet for forbrug af dyre ressourcer som ferskvand, næringsstoffer, temperaturkontrol og håndtering af vand.
Cyanobakterier producerer naturligt værdifulde ingredienser, der kan anvendes i fx hudplejeprodukter. I dag kommer mange af disse ingredienser fra ikke-bæredygtige kilder som fossile brændstoffer og palmeolie.
Lifebloom samarbejder med bioraffinaderier for at forædle cyanobakterie-baserede ingredienser som et mere miljøvenligt alternativ. Desuden kræver cyanobakterier, i modsætning til traditionelle afgrøder, ikke landbrugsjord og har kun et minimalt behov for ferskvand, da de dyrkes i saltvand fra havet.
”Takket være bevillingen fra Vissing Fonden kan Lifebloom nu etablere sit første laboratorium, påbegynde dyrkningsforsøg, producere de første prøver og tage de næste skridt mod at sikre virksomhedens fremtid,” siger Chris L. Christiansen, en af de to stiftere af Lifebloom.