DK / EN
Knoglemarvstransplantation (KMT) er en effektiv behandling for børn med højrisiko leukæmi. Men desværre medfører denne behandling risiko for alvorlige og langvarige bivirkninger, som er dødelige hos ca. 10% af børnene. Skader på små blodkar er en væsentlig årsag til disse bivirkninger.
”Der findes en potentielt gavnlig behandling, men vi mangler præcise metoder til at identificere patientgruppen, der kan have gavn af denne behandling. I dette projekt, som Vissing Fonden støtter, ønsker vi at udvikle en blodprøve, som kan hjælpe med at opnå en tidlig og præcis diagnose af disse alvorlige bivirkninger,” fortæller professor og overlæge Klaus Müller, BørneUngeklinikken på Rigshospitalet.
Det er forskernes håb, at de gennem en mere præcis og tidlig diagnostik kan reducere både dødelighed og senfølger hos patienterne.
”Det vil ikke alene være af betydning for gruppen af knoglemarvstransplanterede børn, men også mere generelt for kræftpatienter, hvor denne type af bivirkninger er kendt,” siger Klaus Müller.